Sokken breien

Socktober


Het breien van sokken in oktober is een trend geworden. Misschien heb je wel eens gehoord van Socktober.

Wat is socktober eigenlijk?


Daarvoor moeten we naar het straatleven in de VS. Elke nacht leven er naar schatting 600.00 mensen op straat. Nachten zijn vaak koud en simpele dingen zoals sokken zijn schaars. Ondanks dat mensen doneren in de vorm van dekens en voedsel, ontbreekt het meest aan ondergoed en sokken. Sokken worden simpel gezegd vergeten. Socktober is als inzamelingsactie het leven geroepen door Brad Montague en sindsdien een groot succes.


Ook in Nederland en België zijn veel daklozen afhankelijk van kledinginzameling en is er een tekort aan sokken. Via deze site kun je het hele jaar door meehelpen met doneren en inzamelen van handgebreide sokken.


Hoe brei ik sokken?


Er zijn vele soorten sokken en net zoveel sokkenpatronen om te breien. Dat is ook het leuke aan het breien van de sok: je kan er alle kanten mee op! En omdat het een niet al te groot project is, je zelfs al in 1 of 2 dagen een sok kan breien, blijft dit één van de favorieten. Op deze pagina staan een aantal handige tutorials, boekentips en leuke sokkenpatronen. Hieronder vind je 4 gratis patronen om direct mee aan de slag te gaan. Ze zijn ontworpen door Willlemien van Mientjes Breidomein en niet bedoeld om door te verkopen. Klik op de foto om naar de patroonpagina te gaan.

Sokken patronen

Online cursus

Tutorials

Boekentips

Breien:


Vrolijke Sokken Breien – Mr. Knitbear en Dendennis


Sock you two - Mr. Knitbear en Dendennis


Soxxmix – Kerstin Balke


Soxxlook - Kerstin Balke


Sokken breien -Jo An Luijken – Marlies Hoogland


Haken:


Sokken haken à la Sascha – Sascha Blase – van Wagtendonk


Sokken haken -Jo An Luijken

Nog 'n paar breitips

   

Maattabellen

  

Je kunt de maat van je sokken eenvoudig bepalen met een maattabel, bijvoorbeeld met de Maattabel van Wolhalla Een andere tip is de Maattabel van Wol&Co , hier vind je ook een tabel voor toe up sokken.Het sluiten van de teen (cuff down socks)

  

Vaak wordt voor het dichtnaaien van de teen de Kitchener Stitch gebruikt. Zie deze uitleg van Wolhalla en er zijn heel veel filmpjes op internet te vinden. Er bestaat een alternatieve manier, waarbij je de sok eerst binnenste buiten draait: de Finchley Graft. Heel handig, kijk maar eens naar de tutorial van Breistudio Kim.Judy's Magic Cast On (toe up socks)

  

Een steeds gebruikelijker manier is het breien van teen naar boord. Hiervoor kun je Judy's Magic Cast On gebruiken. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Een duidelijke uitleg geeft Mr. Knitbear (zie tutorials) en ook Carmen (New Leaf designs) in dit filmpje.